Skip to content

PVDA Mortsel lanceert Diftar-berekenaar

PVDA Mortsel lanceert Diftar-berekenaar

Zaterdag lanceerde PVDA Mortsel een Diftar-berekenaar. Daarmee kan elk gezin eenvoudig online berekenen hoeveel de invoering van de nieuwe afvalophaling zal kosten. Het stadsbestuur besliste in september om alle adviezen naast zich neer te leggen en op 1 mei van start te gaan met de dure en onpraktische containers. Met de Diftar-berekenaar (www.mortsel.pvda.be/diftar-berekenaar) en een petitie vraagt de PVDA het stadsbestuur om de invoering terug te schroeven.

De PVDA is het niet eens met de plannen van het stadsbestuur. Sisse Verstappen (PVDA-Mortsel) "Vanaf mei zou je maandelijks moeten betalen voor je restafvalcontainer, je betaalt per ophaling en per kilo. En apart voor een slot (20€). Diftar wordt voor de meerderheid duurder, en dat voor minder dienstverlening, want de afvalophaling gebeurt maar om de twee weken meer. Dit is vooral onpraktisch voor wie klein woont of minder mobiel is. Die moet een container in huis zetten en twee weken afval bij houden, met alle hinder die daar bij hoort."

Restafvalzakken zijn nu al 50% duurder dan in Wilrijk, Berchem of Deurne

Het stadsbestuur beweert dat restafval te goedkoop is in Mortsel, en dat de Mortselaar te veel restafval aflevert. Maar de restafvalzakken zijn vandaag al 50% duurder dan bij onze buren in Wilrijk, Berchem of Deurne (16,6 euro tegenover 24 euro). En de Mortselaar heeft op dit ogenblik 133 kg restafval per jaar. Terwijl de doelstelling tegen 2022 152 kg is, waar de gezinnen al flink onder zitten door goed te sorteren. De echte reden is financieel, het stadsbestuur schuift een jaarlijkse factuur van 240.000 euro door naar de Mortselaar. De Diftar-factuur is daarbij een onrechtvaardige vlaktaks die geen onderscheid maakt tussen gewone en hoge inkomens. Zo is het de kleine man die relatief het meest betaalt.

Opnieuw gaat het hier om een belangrijke beslissing waarover er geen enkele inspraak geweest is van de inwoners of zij het eens zijn met een prijsverhoging en een afbraak van de dienstverlening. De PVDA wil absoluut gaan voor minder restafval. Maar dat doe je door afval bij de bron aan te pakken en mensen meer bewust te maken. Niet door een onrechtvaardige factuur door te schuiven naar de burger.

Sisse Verstappen: "Met de PVDA hopen we dat honderden gezinnen hun rekening maken. Dat kan eenvoudig door je wekelijks restafval te wegen, in te geven hoeveel zakken je nu gebruikt en welke container je toegewezen kreeg. In enkele kliks krijg je je meerkost. Wie het niet eens is, kan de petitie tekenen die we in de komende maanden aan het stadsbestuur zullen afgeven. Zo willen de vraag kracht bijzetten om afvalophaling praktisch en betaalbaar te houden, en Diftar terug te schroeven."