Zet kinderen en jongeren centraal in het beleid
Wie wil werken aan de toekomst moet werken aan het welzijn van kinderen en jongeren. Concreet betekent dit dat we een stad willen waar de overheid kinderopvang van kwaliteit zelf organiseert. Een stad waar kinderen zelfstandig en veilig gebruik kunnen maken van de publieke ruimte en infrastructuur. Een stad met een divers en laagdrempelig vrijetijdsaanbod voor een diverse jeugd met uiteenlopende achtergronden. Een stad met een sterk uitgebouwd jeugdwerk en voldoende laagdrempelige mogelijkheden en plaatsen voor jongeren om zich uit te leven. Jongeren zijn experts bij uitstek over de plek waar ze wonen, leren en zich amuseren. Daarom kunnen we, door hen aan het woord te laten, een schat aan voorstellen en engagement laten bloeien. Als het gaat over inspraak, ontspanning en welzijn van jongeren, neemt het jeugdwerk natuurlijk een cruciale plaats in. De overheid heeft ook de plicht voor iedereen onderwijs te garanderen zonder financiële of andere drempels. Onderwijs moet de hefboom zijn voor emancipatie en sociale gelijkheid.
Meer achtergrondinformatie
Met 5.319 jongeren onder de 18 jaar telt Mortsel (2022) meer dan een vijfde van haar bevolking in die jeugdcategorie. Een grote en steeds meer diverse groep die haar plaats verdient in de stad. We willen dat Mortsel een jeugdvriendelijke stad is omdat we opkomen voor een sociale stad die de rechten van het kind garandeert en weet dat de jeugd de toekomst is.
We stellen vast dat de vele jeugdbewegingen op succes kunnen rekenen, met dank aan al die vrijwilligers die dit waarmaken. Maar voor al die jongeren zijn er spijtig genoeg te weinig plaatsen, ook in de sportieve en culturele voorzieningen voor de jeugd. Het verenigingswerk moet immers gedragen worden door een beperkte groep geëngageerde enthousiastelingen.
Dit mag niet verloren gaan. Dat jongeren voor en met elkaar vrijetijdsactiviteiten ontwikkelen en opzetten is een belangrijke leerschool voor een positieve samenleving in diversiteit. Maar daarnaast is er nood aan een publieke intiatieven die samen met dit aanbod kunnen groeien. Jeugdvoorzieningen zijn niet alleen een belangrijke leerschool, zij zijn vaak ook de plaatsen waar jongeren terecht kunnen met hun vragen en problemen en waar ze hun talenten en interesses ontdekken en ontwikkelen.
Door jongeren de kans te geven In alle diversiteit samen op te groeien creëert een gemeenschap jonge volwassenen die bewust, positief, actief, creatief en kritisch in de wereld staan. Jonge volwassenen die samen verantwoordelijkheid kunnen en willen opnemen om er een betere wereld van te maken.
Wat wij willen
1. De stedelijke kinderopvang verder uitbouwen
- We bouwen de stedelijke kinderopvang verder uit met voldoende personeel en een goede infrastructuur. Met naast de buitenschoolse opvang voor kleuters en lagere schoolkinderen, ook een eigen stedelijke crèche, die het voortouw neemt op het vlak van kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid in de kinderopvang.
- De stedelijke kinderopvang is ook beschikbaar voor ouders die werkzoekend zijn of door omstandigheden tijd moeten vinden om opleiding te volgen of andere zaken in orde te brengen.
Meer achtergrondinformatie
Kinderen tussen nul en zes jaar halen veel uit een kwaliteitsvol aanbod van kinderopvang, pedagogische ondersteuning en kleuteronderwijs. Het stimuleert hun cognitieve ontwikkeling, hun sociale vaardigheden en hun gezondheid. Als kinderen in hun prille levensjaren geen toegang hebben tot deze diensten riskeren ze een steeds groeiende achterstand.
Een sociale voorziening als kinderopvang is te belangrijk om over te laten aan een wispelturige vrije markt. Investeren in stedelijke kinderopvang biedt de beste garantie voor een voldoende groot, betaalbaar en stabiel aanbod. Kinderopvang is noodzakelijk voor werkende mensen. Maar evenveel voor ouders die werkzoekend zijn of door omstandigheden tijd moeten vinden om opleiding te volgen of andere zaken in orde te brengen.
2. Boeiende vrije tijd en aangename publieke ruimtes
- In alle wijken wordt voldoende sport- en speelruimte voorzien op pleinen en groene plekken. Voor kinderen moet er op maximaal 400 meter van huis een aangename speelplek zijn.
- De openbare ruimte wordt zo ingericht dat jongeren er zich thuis voelen met kwaliteitsvolle ontmoetingsplekken. Leuk om te zitten, te sporten, met publieke toiletten en met een drinkwaterfonteintje. De zeldzame stukjes natuur in onze stad worden behouden en beschermd.
- Jongeren hebben recht op sportinfrastructuur in de buurt: sporthal, zwembad, skatepark, voet- en basketbalplein. Buurtsportwerkers brengen in de wijken de jongeren in beweging en in contact met interessant sportaanbod.
- In de wijken zetten we jonge animatoren in die, in samenwerking met professionele jeugdwerkers, de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen buurt. In de wijkcentra wordt er jeugdwerk voorzien. Straathoekwerk en mobiel jeugdwerk voorkomen criminele groepen en gedrag.
- Het jeugdhuis krijgt voldoende middelen en personeel in functie van een gevarieerd aanbod en publiek
- In de vakanties verzorgt de jeugddienst een gevarieerd laagdrempelig activiteitenprogramma. Het cultuuraanbod in de stad zoekt aansluiting bij de leefwereld van jongeren.
- De talrijke jeugdbewegingen zijn een schat, waar jongeren een geweldige tijd beleven, vrienden leren kennen, verantwoordelijkheid leren nemen. Hun engagement verdient meer ondersteuning, met middelen en kwalitatieve lokalen.
Meer achtergrondinformatie
Een stad die kinderen en jongeren ernstig neemt, geeft hen alle ruimte om jong en vrij te zijn. Bij de ontwikkeling van de publieke ruimte moeten de wensen en noden van kinderen en jongeren dan ook alle aandacht krijgen. Er moeten meer open groene plekken komen, plaats voor speeltuintjes, speelplekken waar er ook kan gesport worden, plekken om elkaar te ontmoeten en om rond te hangen. Kinderen en jongeren moeten zich overal thuis en veilig voelen: op straat, op pleinen, in de parken…
Om voldoende speelruimte te kunnen aanbieden, moet niet altijd gebouwd worden. Door het openstellen van buurtscholen en ontwikkelen van wijkcentra kan heel wat gerealiseerd worden binnen de bestaande infrastructuur. De invulling van vrije tijd is van groot belang om het stadsleven voor kinderen en jongeren tot een positieve en verrijkende ervaring te maken.
Het stadsbestuur moet instaan voor een rijk en gevarieerd aanbod aan activiteiten, waarin rekening wordt gehouden met de diverse achtergronden van de Mortselse kinderen en jongeren. In het bijzonder besteden we daarbij aandacht aan de toegankelijkheid voor kinderen en jongeren uit financieel zwakkere gezinnen.
De stad hoort via subsidies extra inspanningen te doen om het bestaande jeugdwerk te versterken en te laten groeien zodat ook kwetsbare groepen meer toegang vinden tot een wekelijkse- en vakantieaanbod. Naast en in samenwerking met het jeugdwerk, organiseren we ook in de wijken ontmoetingsplekken en activiteiten. We breiden het jeugdopbouwwerk uit met meerdere professionele en vrijwillige jeugdwerkers, naar het voorbeeld van de ‘pleinpatrons’ in Borgerhout.
Jeugdverenigingen doen schitterend werk. Het jeugdwerk is voor veel jongeren hun tweede thuis, een plek waar ze zich veilig voelen, vrienden maken en kunnen groeien. Het jeugdwerk haalt jongeren uit hun isolement, doet hen open bloeien en zet hen op weg naar nieuwe vaardigheden en ervaringen, zelfs op professioneel vlak. Rondhangen op straat daarentegen, met eventuele confrontaties met anderen of met de politie leidt tot een spiraal van wantrouwen. Die trend willen we ombuigen. Daarom investeren we volop in de verschillende vormen van jeugdwerk.
Daarom willen we dat het professionele jeugdwerk opnieuw meer middelen krijgt. Om haar werking uit te breiden en om met jeugdwerkers de hulpvragen van jongeren te kunnen beantwoorden. Maar ook om initiatieven op te starten in wijken waar ze vandaag nog niet bestaan. Het vrijwillige jeugdwerk helpen we vooral met ondersteuning bij het vinden en vormen van hun ruggengraat: de vrijwilligers die zich dag in dag uit engageren voor hun jeugdbeweging. Maar we verlenen ook steun voor een degelijke infrastructuur voor de jeugdbewegingen.
Het jeugdwerk is een onmisbare schakel in de strijd tegen kansarmoede, maar die strijd heeft meer nodig dan alleen jeugdwerkers. Een kwart van de jongeren geeft aan dat het thuis geen boeken heeft om als ontspanning te lezen. Te veel jongeren maken hun huiswerk op hun gsm, bij gebrek aan een computer of internet. Armoede is een van de belangrijkste bekommernissen bij jongeren.
De aanpak van de kansarmoede onder jongeren begint bij het verbeteren van de situatie van hun ouders. Maar er zijn ook specifieke acties nodig gericht naar jongeren: een laagdrempelig aanbod voor sport, spel en cultuur en voor digitale diensten bijvoorbeeld. Of ondersteuning in het onderwijs en begeleiding bij het zoeken naar werk. Krijgen jongeren een positief toekomstperspectief, dan kunnen ze hun leven in handen nemen. We moeten koste wat het kost vermijden dat jongeren terechtkomen in een situatie zonder job of opleiding. Hier draagt ook de stad een verantwoordelijkheid.
Het JOC moet verder kunnen uitgroeien tot een boeiende ontmoetingsplek voor diverse groepen en activiteiten. Kennismaking en uitwisseling tussen jeugdverenigingen, jongerengroepen en culturen is zeker een verrijking voor Mortsel en ook een goede remedie tegen racisme, uitsluiting, marginalisering. Deze belangrijke opdracht is niet mogelijk zonder extra personeel en meer infrastructurele mogelijkheden. Niet enkel in de huidige locatie, maar ook in de wijken en zeker in Fort 4 waar zowel buiten als binnen tal van activiteiten kunnen opgezet worden zoals festivals, muziek workshops, urban dance…
Jongeren willen actief zijn en zijn geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen in de wereld. Daarom voorziet ook de sportdienst en de cultuurdienst een ruimer aanbod voor de jeugd, waar mogelijk in samenwerking met het jeugdhuis. Zowel kennismaking met nieuwe sporten en culturele expressies, workshops en demonstraties, maar het ook zelf beoefenen en er zich in ontwikkelen, moet actief opgenomen worden in het stedelijk aanbod, in samenwerking met clubs, verenigingen en organisaties die hierin gespecialiseerd zijn. Sportterreinen en culturele locaties worden nieuwe plekken waar jongeren zich gaan uitleven.
3. Inspraak terug op de voorgrond
- De stad stelt een team van jeugdconsulenten aan die gespecialiseerd zijn in de inspraak van jongeren en de organisatie van een vrijetijdsaanbod. Zij organiseren een permanente dialoog met de jongeren. De jeugddienst gebruikt eigen communicatiekanalen om haar aanbod bekend te maken en inspraak te organiseren.
- De jeugdraad wordt een volwaardig overlegorgaan en moet ook initiatiefrecht krijgen in de gemeenteraad, zodat jongeren punten op de agenda kunnen zetten.
- We geven meer mogelijkheden aan kinderen en jongeren om rechtstreeks hun mening te geven.
- Bij de aanleg van straten en pleinen betrekken we jongeren en geven hen daadwerkelijk inspraak.
Meer achtergrondinformatie
Kinderen en jongeren worden steeds mondiger. Ze hebben een mening en maken die ook graag kenbaar. Een stadsbestuur dat kinderen en jongeren ten volle waardeert, neemt hun mening ernstig en houdt er ook rekening mee. Daarom investeren we opnieuw in overlegstructuren die een actieve en kritische rol kunnen en mogen spelen zoals kinderraad en jeugdraad. Wijkraden, scholen, kinder- en jongerenwerkingen, jeugdhuizen, jeugdbewegingen kunnen actief betrokken worden bij de vormgeving van het kinder- en jongerenbeleid.
In alle wijken moeten kinderen en jongeren aanspreekpunten hebben: brugfiguren en jeugdwerkers. Zo krijgt de stad een beter zicht op welke ondersteuning kinderen en jongeren nodig hebben, welke voorzieningen en activiteiten zij nodig hebben. We denken aan aantrekkelijke en laagdrempelige eerstelijns voorzieningen waar kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen, problemen en voorstellen. Om dit allemaal te realiseren heeft de stad een team van jeugdconsulenten nodig die gespecialiseerd zijn in de inspraak van jongeren en de organisatie van een vrijetijdsaanbod.
4. De scholen versterken
- Elke school moet de diversiteit van de stad weerspiegelen.
- De stad organiseert en financiert voor- en naschoolse opvang.
- We versterken de ondersteunende projecten voor jongeren met moeilijkheden.
- We zetten in op het wegwerken van taalachterstand.
- De huistaakbegeleiding en de taalklasjes, inclusief taalvakantie, worden versterkt.
Meer achtergrondinformatie
Kinderen en jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school. Die tijd moet dan ook zo kwalitatief mogelijk ingevuld worden. Niet alleen voor het opbouwen van kennis, maar ook voor de individuele en maatschappelijke ontplooiing van kinderen en jongeren.
Onderwijs moet de talenten van onze kinderen ontdekken en ontwikkelen. Goed onderwijs brengt kennis bij om de wereld te begrijpen, kinderen en jongeren kritisch en weerbaar maken om die wereld beter te maken, hun creativiteit en vindingrijkheid stimuleren om aan de uitdagingen van morgen te werken.
Mortsel moet inzetten op een ondersteunend beleid dat alle scholen in staat stelt hun maatschappelijke rol optimaal te vervullen. Daarbij moet in het bijzonder aandacht gaan naar het bestrijden van sociale ongelijkheid. De stad moet scholen voluit ondersteunen in het opsporen en aanpakken van kinderarmoede, schooluitval, schoolmoeheid, taalachterstand, het watervalsysteem.