Werk aan een stad zonder armoede

Samen met de Mortselaars willen we dat de aanpak van armoede mee een grotere plaats krijgt in het beleid van Mortsel. 16,7% van de 0 tot 24 jarigen heeft in Mortsel een verhoogde tegemoetkoming, een cijfer dat stijgt doorheen de jaren en hoger ligt dan het Vlaams gemiddelde. Armoede-organisaties zien steeds meer mensen langskomen op de voedselbedeling. Ondertussen zijn er al honderden inwoners op aangewezen. Geef armoede geen kans. Laten we het nodige doen om de armoede aan te pakken, niet de armen. Daarom zorgen we voor meer laagdrempelige dienstverlening waar mensen terecht kunnen. We garanderen door directe en goede begeleiding het recht op kwalitatief en betaalbaar wonen en zorgen ervoor dat ook mensen in een kwetsbare positie naar een job begeleid worden. Op het vlak van gezondheid moet er een gratis aanbod komen via wijkgezondheidscentra. Het OCMW moet eindverantwoordelijke zijn in het garanderen van de grondrechten. Rechten worden automatisch toegekend. We garanderen de toegang tot water en energie als mensenrecht. Niemand mag slachtoffer worden van de schuldenindustrie. Om dat te bereiken installeren we een financiële buffer onder beheer van het OCMW/Sociaal Huis.

Wat wij willen

Meer achtergrondinformatie

1. Wijkhuizen die elke wijk bereiken

  • Een wijkhuis voorziet in een brede en laagdrempelige dienstverlening.
  • Het wijkhuis helpt bij administratieve problemen.
  • In het wijkhuis voorzien we budgetbegeleiding, woonbegeleiding, arbeidsbegeleiding, begeleiding bij energie- en waterproblemen, hulp bij onderwijs en opvoeding.
  • Met huisbezoeken en straathoekwerk gaan we de wijk in om mensen te bereiken die de weg naar het wijkhuis niet vinden.
  • Met buurtwerkers bouwen onze wijkhuizen aan een sterke, warme en solidaire wijk. Ze organiseren ontmoetingsmomenten en -activiteiten zodat de mensen uit de wijk elkaar beter leren kennen.
  • Het wijkhuis is ook een stuk ‘Huis van het Kind’ waar via een gevarieerd aanbod ook aan integrale gezinsondersteuning gewerkt wordt tegen kinderarmoede.
  • Het wijkhuis geeft plaats en ondersteuning aan de vrijwilligersorganisaties die mensen in armoede verenigen en ondersteunen.

Meer achtergrondinformatie

2. Zonder geld naar de huisarts

  • We faciliteren de organisatie van een gratis eerstelijns aanbod voor lichamelijke en geestelijke gezondheidsnoden: huisarts, tandarts, verpleging, diëtist, psycholoog, …
  • Zowel advies en info als directe behandeling en begeleiding.

Meer achtergrondinformatie

3. Het OCMW / Sociaal Huis draagt de eindverantwoordelijkheid

  • Het OCMW/Sociaal Huis garandeert een menswaardig bestaan voor iedereen die op het grondgebied verblijft. Iedereen met een hulpvraag moet bij het OCMW terechtkunnen voor hulp en begeleiding.
  • We organiseren het zo dat de verschillende rechten automatisch toegekend worden. Dat kan relatief gemakkelijk online. We passen het ‘only-once-principe’ toe: als je een papier eenmaal binnen brengt moet het ook gebruikt kunnen worden voor andere aanvragen. Dat maakt het leven voor iedereen eenvoudiger, ook voor de administratie.
  • Het leefloon moet gegarandeerd zijn voor iedereen met een (gezins)inkomen beneden de Europese armoedegrens. De stad vult het leefloon aan tot boven de Europese armoedegrens via een aanvullende financiële steun.
  • De stad start zelf een proefproject om het leefloon van eenoudergezinnen op te trekken en te koppelen aan preventieve gezinsondersteuning. 
  • We ontwikkelen een lokaal sociaal noodfonds, in samenhang met andere bovenlokale fondsen zoals het energiefonds en het Fonds Jovel van de Koning Boudewijnstichting. Zo kunnen we beter tussenkomen om (een deel van) de schulden kwijt te schelden in gevallen waar volledige schuldaflossing onrealistisch is.
  • Vrijwilligers die zich vandaag inzetten verdienen steun, met de nodige locaties om hun knappe initiatieven te blijven doorzetten. 

Meer achtergrondinformatie

4. Water en energie zijn een voorwaarde voor een menswaardig bestaan.

  • Via de lokale adviescommissie (LAC) voor Water en energie garanderen we de toegang tot stromend water en energie. Niemand wordt dus afgesloten. De toegang heeft voorrang op de schuldaflossing. Budgetmeters zijn op dit punt geen oplossing.

Meer achtergrondinformatie

5. Vast werk, ook voor mensen in een kwetsbare positie

  • We zorgen ervoor dat het OCMW investeert in goede en nabije arbeidsbegeleiding.
  • ‘Artikel 60-tewerkstelling’ (voor leefloontrekkers) willen we alleen als dat de best mogelijke werkgelegenheid is voor de werkzoekenden. Voor deze groep voorzien we een uitbreiding van mogelijke plaatsen.
  • De “verplichte gemeenschapsdienst” die mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn kan verplichten om voor 1,3 euro per uur klusjes uit te voeren, is geen goed idee. Wie weigert, kan zijn uitkering verliezen. Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek dat toont hoe dit wel stigmatiseert en degelijke tewerkstelling verdringt, maar niet werkt op weg naar duurzaam werk.
  • We werken voor begeleiding naar tewerkstelling samen met organisaties zonder winstoogmerk die de nodige expertise bieden. Zij werken best vanuit de wijkhuizen.
  • We willen dat het stadspersoneel representatief is voor de stadsbevolking: met ook laaggeschoolden, mensen met een beperking, jongeren, mensen met een migratieachtergrond…

Meer achtergrondinformatie