Stop de uitverkoop, geef voorrang aan betaalbaar wonen in aangename wijken

Het stadsbestuur gaf de afgelopen jaren groen licht aan het ene na het andere bouwproject. Haar eigen prestigeproject, de peperdure renovatie van het Stadhuis dreigt een gigantische factuur te krijgen van om en bij de 22 miljoen euro. De waanzinnige uitgaven leggen een hypotheek op de stadsbegroting. Gebouwen met sociale doelstellingen zoals de Meerminne, de Populier of de bibliotheek werden op het verkoopslijstje gezet, terwijl centraal gelegen patrimonium verkocht werd aan projectontwikkelaars. Zij bouwen er woningen die maximale winst moeten opbrengen, maar voor veel mensen onbetaalbaar zijn.(Stadsterras, Edwardshof). De PVDA pleit ervoor de uitverkoop van de stad te stoppen, en te zorgen dat de lokale overheid in de druk bewoonde wijken van Mortsel haar eigen gebouwen in handen houdt. Zonder die sleutels is het onmogelijk om Mortsel sociaal te laten vooruitgaan en voor een brede groep van mensen betaalbaar te houden. Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen is immers een basispijler van een goed stedelijk beleid. Wij willen dat het stadsbestuur radicaal van koers verandert en het heft in eigen handen neemt in plaats van alle ruimte weg te geven aan projectontwikkelaars. Jonge Mortselaars verlaten de gemeente, op zoek naar een meer betaalbare woonst. De PVDA streeft naar de ontwikkeling van een sterk sociaal weefsel, niet naar het vergroten van het prestige en de winst van enkelen. We willen een stad met voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit voor alle Mortselaars. Om energiekosten betaalbaar te houden en klimaatdoelstellingen te halen, willen we de slecht geïsoleerde woningen versneld en op voordelige wijze isoleren en renoveren. Geen verdere commerciële bouwplannen, maar integendeel werken aan meer ruimte, meer groen en pleinen. Wij willen de ontwikkeling van integrale wijken, waar wonen betaalbaar is, waar basisrechten zoals onderwijs, gezondheidszorg, water en energie, verzekerd zijn. Die groen en kindvriendelijk zijn. Met lokale handel en een bruisend gemeenschapsleven. Waar iedereen zich thuis voelt, ook zonder dikke portemonnee.

Meer achtergrondinformatie

Wat wij willen

1. Stop de uitverkoop van de stad

  • We stoppen de verkoop van stadsgronden en stadsgebouwen. Concessies aan projectontwikkelaars worden alleen vergund via erfpacht. Zo blijven publieke gronden in publiek bezit. 
  • Het gebruik van openbare gebouwen en terreinen moet bij herbestemming goedkeuring krijgen van de buurtbewoners door een democratische consultatie. Daar worden de noden van de wijk overwogen: betaalbaar woonaanbod, plekken met sociale functies, extra groene ruimte
  • Ook voor publieke gronden in eigendom van de Vlaamse overheid moeten de noden van de inwoners en de samenleving centraal staan. Wereldvreemde commerciële projecten zoals Captain Jack, die groene ruimte innemen en de fileproblemen nog gaan vergroten, horen niet thuis in Mortsel.

Meer achtergrondinformatie

2. Betaalbaar wonen in een kwaliteitsvolle woning

  • Wij vragen de Vlaamse overheid om een raster voor huurprijzen op te stellen. Met dat raster worden de huurprijzen begrensd aan de hand van objectieve criteria, zoals de kwaliteit van de woning, de oppervlakte en het aantal kamers. In afwachting van een Vlaams huurprijzenkadaster stellen we als stad zelf een raster van huurprijzen beschikbaar. We promoten dit raster actief voor verhuringen op ons grondgebied.
  • Elke huurwoning moet over een conformiteitsattest beschikken. Er komen extra woontoezichters om het aantal controles gevoelig op te drijven.
  • De stad beheert zelf een website met alle woningen die te huur zijn. Met kwaliteitslabel en met vermelding van de huurprijs.
  • Ongeschikte of onbewoonbare woningen moeten worden gerenoveerd of krijgen een heffing opgelegd die jaarlijks wordt verhoogd.
  • Met controles bestrijden we leegstand. Wooneenheden die langer dan drie jaar leeg staan, geven we in handen van de stedelijke wooncoöperatie.
  • We begeleiden huurders van ongeschikte of onbewoonbare panden om een nieuwe woning te vinden. Het huurcontract kan enkel worden opgezegd als er een alternatieve woning is voor de huurder. We helpen verhuurders die niet de nodige middelen of expertise hebben om hun woning in orde te brengen met de normen van de Vlaamse Wooncode.
  • We zetten meer in op betaalbare rusthuiskamers in de Meerminne en breiden het aanbod aan betaalbare serviceflats uit, zodat er voldoende opties zijn voor senioren om in de buurt te blijven wonen.

Meer achtergrondinformatie

3. Een ambitieus beleid voor moderne sociale huisvesting

  • Met de woningmaatschappijen streven we naar 9% sociale huurwoningen, het Vlaams streefcijfer, in plaats van de huidige 3,6% in Mortsel.
  • Bij nieuwbouwprojecten en grote renovatieprojecten leggen we een minimum van een derde sociale huurwoningen en een derde betaalbare woningen op.
  • We bouwen de structurele leegstand in de sociale huisvesting af door een gefaseerde planning van de renovaties en door voldoende financiering.
  • We bevriezen de huurprijzen van sociale woningen en plafonneren de gemeenschappelijke kosten op maximaal tien procent van de huurprijs.
  • We versterken de woonzekerheid van de sociale huurders, in plaats van ze af te bouwen.

Meer achtergrondinformatie

4. Een wooncoöperatie die een groot sociaal renovatieproject uitvoert en betaalbaar aanbod organiseert

  • We richten een wooncoöperatie op, eventueel in samenwerking met omliggende gemeenten. Die zelf instaat voor de bouw en renovatie van woningen (benovatie). Alle partners zoals Thuisrand, de huurdersbond, eigenaars en de stad zijn hierin verenigd.
  • Wanneer de eigenaar niet in staat is de woning kwaliteitsvol te maken, komt de woning in beheer van de wooncoöperatie.
  • Verkrotting, leegstand en andere kwaliteitsproblemen zoals gebrekkige isolatie, elektriciteit, vocht of leidingen van de woningen worden aangepakt met een grondige renovatie door de renovatieploeg van de wooncoöperatie. Dat biedt meteen kansen op sociale tewerkstelling.
  • Bij projecten van de Mortselse wooncoöperatie voorzien we twee derde betaalbare woningen en een derde sociale woningen.
  • We laten het stedelijk voorkooprecht op gronden in de eerste plaats gelden voor verwerving van gronden en gebouwen voor de huurmarkt.
  • We richten een stedelijke dienst op voor ondersteuning bij de sloop en renovatie van gebouwen. Die biedt expertise en voorziet ook een stock voor gebruikte bouwmaterialen en uitleendienst voor bouwmaterieel.

Meer achtergrondinformatie

5. Met het isolatieproject “het dak van Mortsel” houden we de warmte in de huizen

  • We registreren alle woningen met een isolatieprobleem en plannen een stedelijk isolatieproject dat op korte termijn het volledig dak van Mortsel aanpakt.
  • Financiering van het stedelijk isolatieproject gebeurt door enerzijds de bestaande en eventueel nieuwe isolatiesubsidies en -premies, en anderzijds een bijdrage van de eigenaars, die snel terugverdiend is door minder energieverbruik. Wie de financiële middelen niet heeft om in isolatie te investeren kan een beroep doen op de derdebetalersregeling van de wooncoöperatie.
  • Voor de uitvoering wordt samengewerkt met de bestaande sociale en ecologische vzw’s en coöperatieven, zodat sociale tewerkstelling gegarandeerd is.
  • Waar mogelijk worden ook transitiegerichte ingrepen uitgevoerd zoals het plaatsen van zonnepanelen, de opvang van hemelwater, het maken van groendaken, de vervanging van ongezonde verwarmingssystemen.

Meer achtergrondinformatie

6.  Ruimtelijke ordening en dienstverlening met oog voor integrale wijken

  • We zetten in op wijken waar alle diensten aanwezig zijn, zodat de energiezuinigste keuze van verplaatsing ook de meest logische wordt.
  • Een integrale wijk betekent voor ons onder meer een vlotte bereikbaarheid van: − een goede school − een mix van betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen − goede en goedkope eerstelijns gezondheidszorg − kwalitatieve kinderopvang - een postkantoor, een bank en bancontact − voldoende groene ruimte en speelgelegenheid − een laagdrempelig wijkhuis waar iedereen terechtkan voor ondersteuning en begeleiding, dat activiteiten voorziet voor alle groepen in de wijk − een ontmoetingscentrum en jeugdvoorzieningen − een bibliotheek, een sociale wasserette − openbaar vervoer, een publiek fiets- en autodeelsysteem − middenstand: kapper, bakker, kruidenier… Een integrale wijk voorziet ook investering in meer publieke toiletten.
  • Een integrale wijk zet de woonfunctie van de wijk centraal: dat betreft ook de dienstverlening met een praktische en betaalbare afvalophaling en straatverlichting ‘s nachts. Met wekelijkse ophaling van het restafval en tweewekelijkse ophaling van papier en karton zoals in Antwerpen

Meer achtergrondinformatie

7. Vergroening van de wijken

  • De stad koopt ongebruikte terreinen op om er openbare groene ruimte te creëren. Iedereen heeft recht op groen in de buurt, waar je kan picknicken, sporten en spelen.
  • We vergroenen het straatbeeld door gevelbegroeiing, groenslingers en tegeltuintjes te stimuleren en door voor elk plein na te gaan of het groener kan. We houden daarbij rekening met mensen met een motorische beperking en de zichtbaarheid van kinderen door het verkeer.
  • We bereiden de stad voor op de gevolgen van het veranderende klimaat. We zetten in op meer groene ruimte en open water om grote hoeveelheden neerslag te bufferen en de stad af te koelen.
  • We ondersteunen de ideeën van het Natuurpunt-memorandum: natuur op wandelafstand, bescherming van open ruimte om kans te bieden aan natuur en het belang van natuur in het klimaat-robuust maken van de stad.
  • We faciliteren ecologisch co-tuinieren op braakliggende gronden.
  • We ondersteunen initiatieven van circulaire economie met korte ketens: deelinitiatieven, repaircafés, lokale landbouwmarkten…

Meer achtergrondinformatie