Inleiding
Altijd aan jouw kant in Mortsel. Ons project? Een sociale stad die er staat voor iedereen.
Wat wij willen
Een stad op mensenmaat. Daar willen wij voor gaan. We willen een sociale stad die er staat voor werkende mensen, jongeren en mensen die het moeilijk hebben. Een Mortsel op mensenmaat.
Want Mortsel leeft. Mortsel verandert. Mortsel was al de dichtst bebouwde gemeente van Vlaanderen. En Mortsel wordt nog drukker en diverser. Dat is niet uitzonderlijk, het gebeurt in steden in de hele wereld.
In een stad die groeit kan je mensen met elkaar laten concurreren. Voor een huisarts, een betaalbare woning, of een goeie school. Of je kan problemen collectief aanpakken vanuit een sociale visie op de stad.
Een stad die groeit vraagt meer inspanning en creativiteit om samen te leven. Want meer mensen brengen meer uitdagingen. En dan is het van belang hoe lokaal beleid daarmee omgaat om de omstandigheden te scheppen waar iedereen zijn plaats vindt.
De PVDA schuift voor Mortsel drie speerpunten naar voor:
-de uitverkoop stoppen en zorgen voor een groene en leefbare stad
-een prioriteit maken van betaalbaar en sociaal wonen
-de mobiliteit versterken, met beter en gratis openbaar vervoer en een betere fietsinfrastructuur
Door de hoge prijzen hebben steeds meer mensen het moeilijk om hun woning te betalen of verbouwingen uit te voeren. Veel mensen zijn op zoek: op zoek naar werk, een stabiel inkomen, naar hoe ze hun kinderen voldoende kunnen steunen op school of waar ze betaalbare en goede zorg kunnen vinden voor ouderen. De PVDA wil ijveren voor sociale voorzieningen die hier een antwoord op geven.
Sociale en ecologische oplossingen voor de toekomst kunnen lokaal beginnen: een wijkgezondheidscentrum waar je gratis terecht kan bij je huisarts, een project dat woningisolatie voor iedereen mogelijk maakt, kwalitatief jeugdwerk voor alle kinderen en jongeren, minder uren op het werk en meer uren om samen dingen te doen. Er zijn veel mogelijkheden voor het lokaal bestuur en voor geëngageerde burgers.
Maar wie oplossingen wil, moet actie ondernemen tegenover de voortdurende verkoop van openbare gronden en gebouwen, waar projectontwikkelaars gaan voor maximale winst.
De PVDA doet op zijn eigen manier aan politiek. Luisterende partij. Partij tegen de zelfbediening. Consequent linkse partij die haar sociale eisen verdedigt, met eerlijke belastingen en een miljonairstaks. Partij die de koopkracht van de mensen verdedigt. Die ingaat tegen racisme, opkomt voor internationale solidariteit en die een actief vredesbeleid bepleit.
De PVDA vertrekt in alles van de belangen van de grote meerderheid van de bevolking en zorgt dat er steeds meer werkende mensen hun plaats innemen in de politiek. Onze politici leven aan een gemiddeld inkomen en staan hun zitpenningen af aan de partij. Zo houden we postjesjagers buiten. En zo vervreemden PVDA-verkozenen nooit van de mensen die hen verkozen hebben.
Onze principes veranderen niet ‘eens je verkozen bent’. Dat bewijzen onze verkozenen in parlementen en gemeenteraden elke dag. Verkozenen zoals Jos D’Haese, Peter Mertens en Raoul Hedebouw, die de stem van het gewone volk naar het parlement brengen. Dat zien we ook bij onze dokters die al meer dan 40 jaar gratis kwaliteitsvolle geneeskunde leveren in de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk.
Onze politici luisteren naar de mensen en bouwen samen met hen de kracht op die dingen kan veranderen. Want een tegenmacht opbouwen, dat blijft de essentie. Kijk maar naar het afdwingen van de btw-verlaging op energie. De PVDA startte een massale petitie die 100.000 handtekeningen verzamelde en voerde overal acties. Samen oefenden we voldoende druk uit om de btw van 21% naar 6% te brengen.
Ook lokaal namen we het verzet van velen ter harte tegen het doven van de straatverlichting in Mortsel, met actie en een affichecampagne. En ook hier werd in het voorjaar van 2024 het plan afgevoerd om voor 7 jaar de straatverlichting na middernacht te doven, en kwam er weer licht op straat.
Het is op die manier dat wij voluit willen werken aan ons project: een sociale stad op mensenmaat waar het goed is om te leven. Een stad die er staat voor iedereen.