Een stad met meer inspraak en democratie

De toekomst van onze stad is niet alleen een zaak van het stadsbestuur, laat staan van enkele vastgoedmakelaars, maar van ons allemaal. Inspraak en participatie verbeteren het samenleven. Iedereen telt mee. Mensen uit alle lagen van de bevolking moeten opgezocht, geïnformeerd en betrokken worden. De stad is een openbaar gegeven, gefinancierd met kostbare publieke middelen. Zelfbedieners en speculanten horen niet thuis in stedelijke besturen. We maken het stadsbestuur weer transparant en helder. We communiceren alle beslissingen volgens het openbaarheidsprincipe. We maken het inkomen en vermogen van alle stedelijke bestuurders bekend. Geen belangenvermenging tussen openbare en private mandaten. Kortom: we zorgen dat politiek vertrekt van bij de bewoners, met een bestuur dat zich engageert voor een stad op mensenmaat.

Meer achtergrondinformatie

Wat wij willen

1. Geen nieuwe projecten zonder echte inspraak

  • Inspraak en participatie kunnen niet zonder informatie en interactie. Dat vraagt openheid en flexibiliteit van beleid en administratie.
  • Met de technologische middelen van vandaag kan de stad via online platformen gemakkelijk en objectief allerlei aanvullende bevragingen, peilingen en stemmingen organiseren.
  • Nieuwe openbare ontmoetingsruimtes worden gericht op participatie. Dat kunnen vaste ontmoetingsruimtes zijn of tijdelijke in functie van bepaalde projecten.

Meer achtergrondinformatie

2. Een sterk middenveld

  • Wij willen een stad op mensenmaat. Die bouwen we op van onderuit, met alle inwoners, doordat mensen zich inzetten, samenwerken en actie voeren als het nodig is. 
  • De stedelijke overheid moet het middenveld ondersteunen. Een sterk ontwikkeld middenveld doet de democratie opleven.
  • Voldoende ondersteunend stadspersoneel voor de vzw’s die de taken van de vroegere raden overnamen. Zij moeten ook zorgen voor de doorstroming van informatie naar het bestuur.

Meer achtergrondinformatie

3. Transparantie via het openbaarheidsprincipe, informatie voor iedereen toegankelijk

  • We voeren het openbaarheidsprincipe in zoals dat in Zweden bestaat. Daar is het wettelijk verplicht alle beslissingen, wetgevingsprocessen en officiële communicatie openbaar te maken.
  • Via dat openbaarheidsprincipe maken we ook het vermogen en de verloning van politici openbaar, net zoals in Zweden.
  • Het openbaarheidsprincipe laat toe belangenvermenging te voorkomen tussen twee mandaten bij eenzelfde persoon.
  • We voorzien gratis wifi in de hele stad. Er moeten openbare plaatsen zijn waar je gratis en onbeperkt online kan gaan.

Meer achtergrondinformatie

4. Geen belangenvermenging tussen openbaar en privaat mandaat

  • We voeren een verbod in op het combineren van een publiek mandaat en een functie in de privé waar belangenvermenging mogelijk is, zoals bijvoorbeeld de immobiliënsector.
  • Elke ambtenaar en stadsbewoner kan via een ‘ethische brievenbus’ een klacht over misbruik of corruptie indienen. Klokkenluiders krijgen bescherming.

Meer achtergrondinformatie