Een nieuwe visie op werk

Er zijn duizenden werkende handen nodig voor een stad op mensenmaat. We hebben gemeentepersoneel nodig voor sociaal beleid en propere straten, bouwvakkers om huizen te isoleren, leerkrachten voor kleinere klassen, meer zorgpersoneel, chauffeurs voor een beter openbaar vervoer. Er is zoveel te doen. Toch kent Mortsel te hoge werkloosheidscijfers. Steden en gemeenten besparen op personeel, klagen over de werklozen, en laten lokale ondernemingen hun personeelsbeleid uitbesteden aan commerciële organisaties die tegen vaste tewerkstelling zijn. Het stadsbestuur mist ambitie om de toon te zetten wat betreft tewerkstelling. Wij willen hier een trendbreuk. De stad op mensenmaat is een werkende stad.

Meer achtergrondinformatie

Wat wij willen

1. Investeer in de stad

  • Wij investeren in de stedelijke diensten, zoals de stedelijke kinderopvang en de woonzorgcentra, in jeugdvoorzieningen en in de wijkcentra. Daar zijn vele nieuwe jobs nodig.
  • We gaan voor investeringen en banen in sectoren van de toekomst. Met een wooncoöperatie die renoveert, isoleert en nieuwe installaties plaatst voor duurzame en goedkope energie.
  • We willen een stedelijk armoedebeleid met meer personeel, dat mensen in armoede in contact brengt met de nieuwe buurtdiensten en dat kan zorgen voor integrale gezinsbegeleiding waar nodig.

Meer achtergrondinformatie

2. Meer respect voor het stadspersoneel

  • Wij tonen respect voor de medewerkers van de stadsdiensten. Sterke publieke diensten zijn nodig. De stad wordt een sociale werkgever bij uitstek die zorgt voor vaste statuten op alle niveaus.
  • We luisteren naar het stadspersoneel en nemen de expertise qua dienstverlening ernstig. Indien nodig creëren we hiervoor nieuwe jobs. We verspillen geen geld aan dure consultancybureaus. Hervorming van de stedelijke dienstverlening moet kunnen, maar in functie van het welzijn van de bevolking. Met meer personeel breiden we de openingsuren van het stadsloket uit. 
  • We testen de 30-urenweek uit bij een aantal stadsdiensten. De 30-urenweek biedt mogelijkheden bij verminderde tewerkstelling door digitalisering en technologische vernieuwing.

Meer achtergrondinformatie

3. De groei van volwaardige banen stimuleren

  • Wij voeren een charter tegen sociale dumping in. Op de bouwwerven van de stad aanvaarden we alleen volwaardige jobs. Geen wirwar van constructies en onderaannemers die een loopje nemen met de sociale rechten en de veiligheid van de werknemers.
  • Sociale tewerkstelling, lokale diensteneconomie, maatwerkbedrijven en het stelsel van ‘artikel 60’ moeten bijkomende tewerkstelling creëren. Ze mogen geen stabiele banen vernietigen.
  • De verlaging van de huurprijzen van handelspanden, leegstandtaks, regelmatige straat- en pleinactiviteiten en een ondersteunend parkeerbeleid zorgen voor de heropleving van de wegkwijnende handel in het centrum.
  • We ondersteunen lokale sociale en ecologische coöperatieven en vzw’s zodat ze met meer personeel aan de sociale en ecologische transitie kunnen werken. Stimuleren en ondersteunen van nieuwe kleinschalige stedelijke ondernemingen van de toekomst (digitalisering, ecologische vernieuwing, …) en lokale werkplatforms en bedrijvencentra.
  • Een stedelijke dienst tewerkstelling helpt lokale ondernemingen om hun personeelsbeleid te ontwikkelen met meer vaste jobs en meer gemotiveerd personeel.

Meer achtergrondinformatie

4. Intensieve begeleiding naar tewerkstelling van kwetsbare groepen

  • We voeren een toezicht in, in samenwerking met de lokale VDAB, op evenredige arbeidsdeelname van kwetsbare groepen. Opvolgen van het aanwervingsbeleid van de werkgevers en zo nodig corrigeren, op basis van praktijktesten en trajectcontrole (opvolgen van een ruimere periode per bedrijf).
  • We voorzien laagdrempelige begeleidingsdiensten, in de wijken, die werkzoekenden die moeilijk terecht kunnen op de arbeidsmarkt opvangen en ondersteunen in hun stappen naar werk of een opleiding.  Mensen die moeilijk inzetbaar zijn wegens welke aandoening of problematiek ook, moeten precies meer ondersteuning krijgen om geïntegreerd te geraken via tewerkstelling, in plaats van stigmatisering, bestraffing en verdere uitschakeling.

Meer achtergrondinformatie