Nieuwjaarsreceptie zet 2019 in met campagne "fenomenaal sociaal"

De nieuwjaarsreceptie van de PVDA in Mortsel zorgde voor een enthousiaste start van het nieuwe jaar. Antwerps lijsttrekker en PVDA-voorzitter Peter Mertens was er bij, recht van de klimaatbetoging. Daar was hij samen met heel wat van de aanwezigen, die net waren teruggetreind. Ward Coenegrachts, woordvoerder van de Mortselse werking bracht zijn nieuwjaarsboodschap.

 

Bedankt om er bij te zijn op onze tweede nieuwjaarsreceptie van de PVDA in Mortsel. We zijn heel blij om met zoveel mensen 2019 in te zetten. Want 2019 wordt een heel speciaal jaar. En dat voel je deze winter. Er hangt iets in de lucht. Er hangt hoop op verandering in de lucht. En geloof dat we die verandering zelf in handen moeten pakken. Dat ze niet van bovenaf gaat komen. 

Die toon werd vorig jaar gezet. Bij Aviapartner en Ryanair, waar de werknemers in actie gingen tegen onwerkbare werkomstandigheden, tegen  super flexibel werk. Hij werd gezet door gele hesjes in Frankrijk, die met duizenden president Macron tot toegevingen dwingen voor koopkracht en inspraak en die blijven komen. Maar die toon werd vooral gezet door tienduizenden scholieren, die op de oproep van twee meisjes van het Atheneum van Mortsel ingingen. En die vandaag week na week de wereld verbazen met een ongeziene jongerenbeweging. Respect voor al die mensen die vandaag de geschiedenis in handen nemen en tonen dat onze toekomst in de acties op de straten wordt gemaakt, met tienduizenden mensen die hun stem laten horen. 

OI001555.JPG2018 is een belangrijk jaar geweest. Het is het jaar dat de PVDA op zovele plaatsen en centrumsteden doorbrak en voor het eerst in de raad kwam. Met meer dan drie keer zoveel lokale verkozenen in het hele land. Verkozenen in Hasselt, Leuven en Gent. In Turnhout, Mechelen, Geel en Brasschaat. Met niet enkel in Borgerhout, maar nu ook in Zelzate een gemeentebestuur met PVDA in een progressieve coalitie. Dat is een schitterend resultaat.

Het is het jaar waar wij met de PVDA heel veel Mortselaars hebben leren kennen. En waar zij de PVDA hebben leren kennen. Vorig jaar, op onze nieuwjaarsreceptie waren we nog bezig met onze Grote Bevraging. De 650 deelnemers bezorgden ons schat aan informatie, waar we een uitgebreid programma mee schreven. En waar we mee de wijken in trokken. De Mortselaars maakten kennis maken met een partij die echt luistert. Een partij die een stevige en consequente ruggengraat heeft. En een partij die haar voorstellen terug komt voorleggen aan de inwoners. Ook in de rest van de zuidrand staken mensen hun nek uit: met een PVDA lijst in Kontich, en de gemeenschappelijke lijst PVDA+Diem in Edegem, en namen we met de meest sociale partij voor het eerst deel aan de kiescampagne, met een hoop nieuwe mensen.

Met onze ploeg in Mortsel hebben we hard gewerkt om in onze stad een eerste verkozene in de gemeenteraad te krijgen. Op 14 oktober bleek onze 823 stemmen een handvol tekort waardoor we onze oppositie de volgende jaren voeren van buiten de raad. Maar in die strijd naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft een hele groep schitterende mensen zich geëngageerd. We hebben ons samen in het avontuur gegooid, en we hebben onze lessen getrokken hoe we onze campagnes nog beter kunnen aanpakken. Want elke overwinning heeft zijn leertijd nodig. En daarin is die groep van mensen die gaat voor een consequent sociaal beleid,  van onschatbaar belang. Ik wil iedereen nogmaals hartelijk bedanken die in 2018 het beste van zichzelf gaven als PVDA kandidaat, die hielpen door een affiche op te hangen, mee huis-aan-huis te gaan, door vrienden en familie om hun stem te vragen. DSC_8759.JPG

Ondertussen heeft Mortsel zijn nieuw bestuur, en de tandem N-VA-SP.a rijdt na de vorige bestuursperiode verder, nu aangevuld met liberalen. Net deze week maakte het bestuur haar bestuursakkoord bekend. En tot mijn verbazing las ik in de krant de titel "Onze stad op mensenmaat verder verbeteren voor morgen".  Op Mensenmaat, dat was dus wel onze campagneslogan. Maar het is niet omdat onze campagneslogan in de titel van het bestuursakkoord staat, omdat de problemen die de PVDA op de agenda zet beginnen door te dringen, dat we daarmee ook een beleid op mensenmaat krijgen.

Want om betaalbaar wonen te realiseren, moet een stad eerst en vooral de sleutels in eigen handen nemen, en niet langer de inrichting van openbare terreinen aan projectontwikkelaars uitbesteden. Om woningen energiezuinig te houden en een serieuze klimaatinspanning te doen, hebben we een groot sociaal renovatieproject nodig dat alle daken, dak voor dak gaat isoleren. Om de armoede te keren bij één op de zeven kinderen hebben we een alomvattend armoedebeleid nodig met stevige investering in concrete maatregelen. Concrete voorstellen, waar ons programma voor een stad op mensenmaat boordevol mee zit.

Om de sociale doelstellingen van de Mortselaars voorrang te geven was er een breuk nodig in beleid, en die krijgen we vandaag niet. We zullen zelf met de PVDA doorgaan op de belangrijke thema's om zo een verandering af te dwingen: met betaalbaar wonen in aangename wijken, aanpak van de mobiliteit en gratis openbaar vervoer. Met de strijd dat er inspraak wordt georganiseerd rond grote projecten, zoals we eisen met de Perenpit-petitie die  meer dan 200 buurtbewoners tekenden. Met de mobilisatie voor volksgezondheid en de steun aan Peter Spruyt, die in mei naar de rechtbank gaat tegen zijn onterechte ontslag na blijvende asbestvaststellingen.

OI001625.JPGMaar de volgende vier maanden gaan we al onze kracht inzetten om een nieuwe stap vooruit te zetten op 26 mei. Want zoveel belangrijker dan die lokale verkozene, is dat we in de nationale politiek ook verkozenen krijgen vanuit Vlaanderen die het opnemen voor werkende mensen, voor jongeren, voor iedereen die het moeilijk heeft. Die Raoul Hedebouw vervoegen in de federale kamer. Die de stem zijn van de gezinnen voor koopkracht en de jongeren voor klimaatambitie. Die het opnemen voor werklozen die in armoede worden geduwd, voor vluchtelingen die niet kunnen rekenen op universele mensenrechten. Voor activisten en vakbondsmensen die het recht om hun mond open te trekken wordt ontzegd.  

En daarom is ons eerste doel om in mei Peter Mertens te doen verkiezen in Antwerpen. Met al de sympathie voor de PVDA die hier bestaat gaat iedereen zijn steentje kunnen bijdragen aan zijn verkiezing. We gaan daarvoor elke stem en steun nodig hebben. Om mensen te vragen of ze PVDA stemmen of op een of andere manier te helpen in de campagne. Wil je dat doen, laat het dan weten aan de PVDA-stand of achteraf via mail op [email protected]

DSC_8732.jpgEn in de aanloop van die verkiezingen maken we vandaag ook bekend dat we binnen zeven weken alweer een volgende activiteit organiseren. Want op zondag 17 maart halen we Raoul Hedebouw en Jos D'Haese naar Mortsel in een volle Kaleidoscoop en hoop ik dat julllie er opnieuw allemaal bij zijn!  Beste wensen voor het nieuwe jaar, een goeie gezondheid, geluk en hopen solidariteit. Met de PVDA gaan we er opnieuw tegenaan gaan om er een fenomenaal sociaal 2019 van te maken!