Veel gezinnen liggen deze winter wakker van hun energiefactuur. De rekeningen voor elektriciteit en gas slaan immers enorm op. PVDA-Mortsel organiseerde vrijdagmorgen een actie aan de verkeerslichten op de Krijgsbaan, en riep voorbijrijdende chauffeurs op om te toeteren voor een btw verlaging naar 6%. Honderden chauffeurs drukten hun steun uit voor 6% btw op energie door te toeteren of hun duim op te steken.
Ward Coenegrachts (PVDA Mortsel): "We krijgen hopen getuigenissen van gezinnen die de bedragen op hun voorschotfactuur geweldig hard zien opslaan. Bij sommigen is dat met 100 of 200 euro per maand. Maar we kregen ook voorschotfacturen doorgestuurd van mensen die 400 of 500 euro per maand meer moeten betalen. De VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) erkent de prijsstijgingen en schat dat een gezin dat in 2021 voor elektriciteit en aardgas 2.000 euro betaalde, in 2022 5.500 euro zal moeten neertellen. Het voorbije anderhalf jaar konden al 920.000 mensen hun energiefacturen niet meer betalen. Nu zoveel mensen door corona loonverlies lijden, is de situatie niet langer houdbaar. Dit zijn prijsstijgingen die voor gezinnen niet te betalen zijn. Sommige mensen zijn zo bang dat ze hun verwarming nog nauwelijks durven aanzetten."
De PVDA voert al maanden actie voor de verlaging van het BTW-tarief op energie. Ward Coenegrachts: "Het kan toch niet dat er een luxe-tarief van 21% wordt geheven op een basisbehoefte? De verlaging van het tarief naar 6% is noodzakelijk als eerste stap, en maakt al snel een verschil van 500 euro op je jaarrekening. De BTW is een onrechtvaardige belasting, iemand met een inkomen van 2.000 euro betaalt immers hetzelfde tarief als iemand die tien keer zoveel verdient. En zo weegt BTW het zwaarst voor kleine inkomens. De PVDA haalde al meer dan 300.000 handtekeningen op voor die eis. Je kan die petitie trouwens nog altijd tekenen op:
www.pvda.be/6procent."
Ondanks de noodsituatie blijft de regering maar kibbelen en blijven maatregelen om de prijzen te drukken uit. Ward Coenegrachts: "Sommige partijen vinden de BTW-verlaging te duur. Maar de regering heeft al maanden extra geld opgehaald door 21% te heffen op de hoge prijzen. En energieproducent Engie maakt liefst 2,6 miljard euro extra winst door de torenhoge prijzen, waarom spreken ze hen niet aan voor een faire bijdrage om de btw-inkomsten te compenseren?"
"De partijen die de hoge btw-inkomsten willen houden zeggen dat die goed zijn om mensen te verplichten om minder te verbruiken. En dan zie je de overheid oproepen lanceren dat mensen hun houtkachels niet mogen gebruiken? Wat wil je nu? Nee, een basisbehoefte als energie moet voor ieder betaalbaar zijn. Daarom voeren we de met de PVDA de druk verder op met acties."