Skip to content

Sta op tegen racisme stapt op door Antwerpen

Sta op tegen racisme stapt op door Antwerpen

Sta op tegen racisme stapte zondag door Antwerpen. Een enthousiaste manifestatie met veel verenigingen en jongeren gaf een duidelijke boodschap: racisme en discriminatie mogen zo niet verder getolereerd worden.

Tientallen organisaties en vakbonden betoogden samen in tal van steden, zoals in Antwerpen, naar aanleiding van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. https://platform2103.be
 
Zondag trokken we samen naar de betoging Sta op tegen Racisme vanuit Mortsel. In een jongerenatelier werden bordjes en affiches voorbereid.

In de tekst van het platform, lees je waarom de strijd tegen racisme zo belangrijk is:
 
"Racisme en discriminaties verdelen onze samenleving in A - en B burgers. En wat ons verdeelt, maakt ons zwakker. Racisme en discriminatie ondergraven immers de empathie en de solidariteit, die het ons mogelijk maken om samen op te komen tegen onderdrukking en voor rechtvaardigheid. Wij vechten tegen discriminatie net omdat we vinden dat rechten voor allen en gelijke behandeling de norm zouden moeten zijn. Hoe meer kwaliteitsvolle jobs, woningen, scholen en wijken er zijn voor iedereen, hoe minder kans discriminatie krijgt. Hoe meer gelijke rechten, bijvoorbeeld gelijk loon voor gelijk werk, hoe minder kans op structurele discriminaties en uitbuiting.

Dat kunnen we enkel bereiken als we daar met velen, en samen, voor opkomen. Vanuit deze sociale en inclusieve visie op anti-racisme, willen we burgers, middenveld, vakbonden en andere bewegingen (feministische beweging, klimaatbeweging, LGBTQIA+ beweging, de beweging voor internationale solidariteit, de dekoloniseringsbeweging) verbinden om onze gezamenlijke strijd te winnen. Wij willen echte verandering afdwingen. Samen willen we racisme en discriminatie aanpakken op de werkvloer, in scholen en wijken."

Veel te veel redenen dus om te blijven ingaan tegen alle politieke krachten die racisme en discriminatie promoten of laten gedijen. No way!