
PVDA vraagt dat Mortsel een apartheidsvrije stad wordt
30 april 2025
Interpellatie van PVDA-gemeenteraadslid Ward Coenegrachts op de gemeenteraad van 29 april 2025
Al anderhalf jaar is er een genocide bezig in Gaza met een geweld tegen burgers dat we zelden gezien hebben.
Al meer dan 50.000 mensen kwamen om, voor 80% burgers. Meer dan 30% van hen zijn kinderen. We zien voor onze ogen een bloedbad dat maand na maand verder gaat.
In het afgelopen jaar hebben ook hier in Mortsel al verschillende benefiet-avonden plaatsgevonden, waarbij veel inwoners hun solidariteit met Palestina hebben getoond.
In de toespraak op de begraafplaats, bij de herdenking van het bombardement op 5 april, dat Mortsel zo blijvend getekend heeft, verwees onze burgemeester terecht naar de actualiteit van de oorlog in Oekraïne en in Gaza. De vredesboodschap is bijzonder actueel.
Maar tegelijk worden heel veel mensen hopeloos als ze zien dat regimes als Israël die zich niet aantrekken van mensenrechten, die burgers, vrouwen en kinderen viseren, ongestoord kunnen verder gaan.
Ze begrijpen het niet meer als ze horen dat onze premier zelfs niet zijn onze engagementen in het Internationaal Strafhof wil nakomen, moest Netanyahu de voet zetten in België.
In het bestuursakkoord wordt verwezen naar een actief mondiaal beleid en de aandacht voor vredesbeleid.
Daarom denk ik dat elke concrete solidariteit belangrijk is. Dan kan door de opvang van vluchtelingen, uit oorlogsgebied. Dat kan ook door economische sancties, zoals de vredesbeweging voorstelt. Want dit conflict zal niet opgelost geraken zolang Israël de illegale bezetting van Palestina blijft doorzetten en de mensenrechten van Palestijnen blijft schenden.
Wij vragen dan ook dat Mortsel zich uitspreekt tegen de bezetting. Dat kan door zich te engageren als ‘apartheidsvrije stad’, net zoals Oslo in Noorwegen, Barcelona in Spanje, Bèlem in Brazilië, maar ook zoals Gent, Luik, Verviers en Zelzate in ons land.
Daarmee toont het stadsbestuur zich solidair met de volkeren die gebukt gaan onder discriminatie en racisme, onderdrukking en apartheid.
Dit houdt in dat de stad producten of goederen bant die rechtstreeks afkomstig zijn uit conflictgebieden of bezette gebieden, zoals de illegale Israëlische nederzettingen in Palestina.
Een apartheidsvrije stad doet ook geen zaken met bedrijven of organisaties die het nederzettingenbeleid, direct of indirect, ondersteunen.
Na debat en overleg over deze interpellatie werd het volgende besluit goedgekeurd:
"Stad Mortsel onderzoek op korte termijn het model van meerdere steden en gemeenten om een apartheidsvrije stad te worden en aankopen uit Israël en de bezette gebieden in Palestina te bannen."
Het is goed dat onze aangepaste interpellatie werd goedgekeurd door het stadsbestuur. Nu volgen we op dat er ook spoedig werk van wordt gemaakt. Want elke concrete actie & boycot is van belang om de genocide te stoppen.