Huizenprijzen in Mortsel bij duurste in de provincie

Volgens De Tijd zijn de huizenprijzen in Mortsel bij de duurste in de provincie. De vaststelling geeft weer wat iedereen aanvoelt: voor steeds meer mensen wordt wonen onbetaalbaar, en een sociaal beleid om dit tegen te gaan blijft uit. De PVDA wil werk maken van betaalbaar en kwalitatief wonen.

huizenprijzen.pngIn de krant De Tijd verscheen zopas een studie over de huizenprijzen. https://multimedia.tijd.be/2018/wonen-is-duur/mortsel/ Mortsel blijkt in de provincie Antwerpen de derde duurste gemeente om een huis te verwerven, na Wijnegem en Hoogstraten. Al een tiental jaar zit Mortsel bij de groep van duurste woongemeenten. Door schaarse terreinen te verkopen aan projectontwikkelaars en de huizenmarkt in handen te laten van de immobedrijven, laat de stad de woonprijzen jaar na jaar verder uit de hand lopen. Met een prijs van 10,4 jaarinkomens van een gezin voor belasting, wordt het voor een groeiende groep mensen gewoon onbetaalbaar. (In 2000 was dit nog exact de helft of 5,2 jaarinkomens).

Op deze manier wordt de laatste jaren een altijd groter stuk van de gezinsinkomens afgeleid naar de immobiliën en de banken. Ook de huurprijzen volgen de evolutie. En zo wordt het voor jonge gezinnen steeds moeilijker om een kwalitatieve en betaalbare woonst te vinden in de stad.

Maak werk van betaalbaar wonen

affiche_stad_wonenb.jpgDe PVDA pleit er voor om de sleutels weer in handen te nemen en te stoppen met terreinen die in openbaar bezit zijn uit te verkopen. Door in te grijpen op de huurmarkt, met controle op kwaliteit en maximale huurprijzen. Met een beleid tegen leegstand en een sociaal renovatieproject om woningen op een efficiënte en betaalbare manier op te waarderen. Want volgens de studie van De Tijd zijn de woningen in Mortsel niet enkel duurder, maar ook in minder goede staat dan die in de haar omringende gemeenten.

Ingrijpen kan ook door als stad zelf een aanbod van betaalbare en sociale woningen te organiseren, zelf stabiele huurinkomsten te verwerven en die opnieuw te investeren in een sociaal patrimonium. Kortom, de PVDA wil dat er een prioriteit wordt gemaakt van aangenaam en betaalbaar wonen in Mortsel. Het volledige PVDA programma vind je hier:  https://bit.ly/2A61mCM

Doe je mee?