Skip to content

Eén op de zeven kinderen in Mortsel wordt geboren in een kansarm gezin

Eén op de zeven kinderen in Mortsel wordt geboren in een kansarm gezin

Deze zomer werden de nieuwe cijfers van de kansarmoede-index bekend gemaakt. Die maken duidelijk dat het aantal kinderen dat opgroeit in kansarmoede ook in Mortsel zorgwekkend blijft stijgen. De feiten tonen dan ook hoe dringend de sociale investeringen nodig zijn die de PVDA voorstelt in haar programma voor een "stad zonder armoede".

affiche_stad_armoede.jpgDe kansarmoede-index van Kind en Gezin die de kinderarmoede berekent kwam in het nieuws toen hij in Vlaanderen steeg naar 13,76%. De doelstelling van de Vlaamse regering was om die cijfers fors te doen dalen.

Voor Mortsel trokken we vorig jaar al aan de alarmklok na een stijging van 4% naar 12% in de laatste 10 jaar. Het ging om de snelst stijgende cijfers, stelden we toen. Maar wat zeggen de cijfers nu? In Mortsel stijgt de kansarmoede-index van 12 % naar 15,5 %, ver voorbij het hoge Vlaams gemiddelde. Steeds meer kinderen, meer dan één op de zeven, worden in Mortsel dus geboren in een kansarm gezin.

Kinderarmoede overschrijdt Vlaamse cijfers in Mortsel

Bij meer dan 90% van deze gezinnen gaat het om een combinatie van problemen op het vlak van inkomen, opleiding, en vooral tewerkstelling. Een kleine helft heeft huisvestingsproblemen en bijna 20% kampt met gezondheidsproblemen. Ook al is er een stijging van gekleurde armoede, blijven mensen van Belgische origine de meerderheid vormen.

Ward Coenegrachts, de lijsttrekker van de linkse partij reageert: “Ook in onze grote bevraging van Mortsel kwam armoede als één van de drie belangrijkste zorgen van de inwoners naar boven uit de meer dan 655 antwoorden. Het is niet te verantwoorden dat armoede zo blijft stijgen in een rijk land als het onze. Daarom willen we dat op alle beleidsniveaus geïnvesteerd worden om die schande aan te pakken, en alle kinderen met alle kansen te laten vertrekken in het leven. In ons stadsbeleid moet Integrale gezinsondersteuning dringend op de politieke agenda komen. Met aan de éne kant een dam tegen de schuldenindustrie, maar ook intensieve begeleiding naar tewerkstelling. Daarom moeten ook de sociale voorzieningen, in wijkhuizen dicht bij de mensen, snel uitgebouwd worden. Ook de uitbouw van een sociaal wijkgezondheidscentrum werkt als antwoord op armoede. Want gratis eerstelijnszorg zorgt dat geen enkele Mortselaar nog moet twijfelen om naar de huisarts te gaan, en een goeie preventie voorkomt grotere kosten van gespecialiseerde zorgen.”

Het volledige programma van de PVDA voor de aanpak van armoede in Mortsel vind je hier: https://mortsel.pvda.be/stad_zonder_armoede. Wil je mee een signaal geven, bestel dan je affiche “geef armoede geen kans”.