Mortsel bij de drie duurste gemeenten in Antwerpen voor rusthuis of serviceflat

Eerder dit jaar deed De Tijd een onderzoek naar de prijzen van rusthuizen en serviceflats. Mortsel kwam er uit als één van de drie duurste Antwerpse gemeenten, met een gemiddelde kamerprijs van 2.186 euro. Basisprijs, zonder extra kosten. De PVDA pleit voor een voldoende aanbod van betaalbare rusthuizen en serviceflats.

Schermafbeelding_2018-09-18_om_00.12.27.pngAls ouderen niet langer thuis kunnen blijven wonen omdat de zorgvraag te groot wordt, dringt zich vaak een verhuis op naar een rusthuis of serviceflat. Tegelijk doemt dan de confrontatie op met hoge woon- en zorgprijzen op. De Tijd deed eerder dit jaar een onderzoek naar de prijsevolutie. Daarin stelden ze vast dat Mortsel er uit komt als één van de drie duurste gemeenten in Antwerpen. De hoogste prijzen stelde De Tijd vast bij vzw Mayerhof (2.359 euro) en nv WZC Rubens (2.458 euro). In het OCMW-rusthuis Meerminnehof ligt de basisprijs op het Vlaams gemiddelde, dat is 1.690 euro per maand.

Zelfs het goedkoopste rusthuis kost 500 euro meer dan het gemiddelde pensioen

Telkens gaat het om basisprijzen, die allesbehalve de volledige rekening inhouden. De basisprijs is immers exclusief dokterskosten, paramedische kosten en medicatie, persoonlijke verzorging, kosten voor telefoon, televisie en kosten voor reiniging van persoonlijke kleding.

Probleem is natuurlijk dat het gemiddelde pensioen slechts 1.200 euro per maand bedraagt en veel te laag ligt. Het goedkoopste rusthuis kost dus ruim 500 euro meer dan het gemiddelde pensioen. Dat klopt niet, want zo schuift de overheid steeds meer van de factuur door naar de senioren en/of hun kinderen.

Maak rusthuizen en serviceflats weer betaalbaar

In onze Grote Bevraging bij 655 Mortselaars was ‘een voldoende aanbod van betaalbare woonzorgcentra en serviceflats’ veruit de populairste eis onder de rubriek ‘openbare dienstverlening’. Die vraag nemen we ernstig. De PVDA vindt dat OCMW en de stad moeten instaan voor de betaalbaarheid van hun serviceflats en woonzorgcentra. Daarom wil de PVDA een halvering van de prijs, en een maximumfactuur van 855 euro voor stedelijke woonzorgcentra. Dat bedrag komt overeen met de som van de inkomensgarantie als samenwonende bejaarde (725 euro) plus de tegemoetkoming vanuit de zorgpremie (125 euro).

(Bron: https://multimedia.tijd.be/woonzorgcentra17/)

Wil je mee de campagne ondersteunen tegen te dure prijzen? Bestel dan hier je affiche: halveer de prijs van het rusthuis: https://mortsel.pvda.be/bestel_jouw_raamaffiches

rubens.JPG NV WZC Rubens langs de Antwerpsestraat, ter hoogte van Agfa-Gevaert rekent volgens de Tijd een basisprijs aan van 2.458 euro per maand.